Thursday, December 23, 2010

Big n Small

These are the purses which i've made few months back. I have decided to give the bigger one to my mum. she don't mind at all about the colours. mom always appreciate whatever i did for her no matter how small it is and i always ask myself whether can i be like her? mom is always a person who is full of courage yet loving kan? i don't think (but i always hope) that i can love and appreciate her as much as she loves and appreciates me. Siapa lah dalam dunia ni yang tak sayangkan mak kan? and in the end i always ended up saying to myself (with guilty feelings): is that all u can do and give to your mom?? mak, if u ever got the chance to read and understand this, I just want u to know that "you are the queen of my heart". really love u and always miss u.

the one that going to be given to my mum. can be used as a handbag. big enough to put her purse and also her mobile phone. i always remind her to bring her phone along wherever she goes because i will call her everyday (without fail). kan saya dah kata saya selalu rindu kat mak!! hehe..

with one pocket inside.

i keep the small one for myself. easy to store the coins.

inner part.

sakit jari weh nak jaet bingkai purse2 nih..
happy crafting ladies!!

Friday, December 3, 2010

This is my 1st attempt to use embroidery machine. Not satisfactorily done but was so happy doing it. I am contemplating on something so this is kinda practice for me. Will do a lot of practice until myself get satisfied with the outcome. Practice makes perfect!!

Will do some 'exploration' with the functions of the machine so that I will get used to it.

Raining day here in Kuantan. Monsoon season has come. I'm happy in one way when it comes to monsoon season cause the weather will get cold most of the time but feel worry at the same time as it also can cause flood especially in the east coast area. So if you are going on a vacation during this school holidays please be more extra careful while you are driving on the road. Have a safe journey!!


Tuesday, November 30, 2010

We decided to send her for 'Klinik Al-Quran' during this school break. She already knew it is for her own benefit. I can't stand seeing her wasting her time by doing nothing and at the end of the day the school break will be ended up just like that. I hope she will get some benefit from the programme. And as a token for her obedience I made her a tote bag using fabrics of her choice. She was so happy to have it .

The bag is roomy enough to put her 'Al-Quran', the pencil case, note books and also her water bottle. I purposely made it slightly bigger so that she can use it for other purpose as well.

The outer view. She loves mushroom so much and I like the print of the fabric which has very bright colour combination. Don't you think so??

I even put her name on the bag with 2 flowery buttons as an embellishment. I think it's nice and simple.

The inner view. It has two pockets where she can put along her phone and also her wallet.

We are in Temerloh right now enjoying ourselves in the hotel room as hubby needs to get his work done. Temerloh is only a small district in Pahang nevertheless we are happy to be here. Temerloh is so famous with its 'ikan patin'. Have you tried it before? Some people are crazy about it. I've never tried it but would love to try it one day.

Have a nice holiday everyone!! Daa...

Monday, November 22, 2010


These BOMs were made for Kak Pah, Kak Dee n Cik Kema. I owe them these BOMs for quite some time. Really sorry for that. The photos are quite 'blur' kan?? I took the photos using the handphone. I left my camera at my parents house!!! and I left other important things as well!! what a forgetful person i am...hummm..

Challenging...was the first word uttered from my mouth. I've made few mistakes while doing it. expected already because i haven't sewn anything for quite sometime. doing these BOMs means i have to start from zero again!! hahaha... have to really read the instructions..have to really understand the instructions!! and i thought i was careful enough while doing it but still i made mistake. hmmmm... we are only a human being kan...cannot free from mistake maaa...

Kak Pah's.

Kak Dee's

Cik Kema's

I have four more BOMs to be finished (including mine). that other BOMs will be posted out next week pulak yerr...

Sunday, November 21, 2010

something special for someone special

It was made for Arina, her classmate. According to her Arina is her best friend. humm...that's what she said. and she requested me to make a bag for arina. I said to her i could not do anything better than this one at that moment and she understood.

She said arina really likes it. happy to hear that.
this is the outer view.

this is the inner view.
chow for now!!

Tuesday, November 16, 2010

This is what i made for myself recently. after a long break from sewing activity i think it's time for me to sew something for a start. something that is simple and easy to start with. so this is it...

i made this for my sewing activity purposes. i need a bag which is big enough to put my sewing tools. i hope i can spend more time to go to epal during this school break. all this while i never had time to go there.

this is the outer side.

this is the inner side. no inner pocket as i seldom utilize the pocket!! haha..

anyway, i want to wish all the muslim friends 'selamat hari raya aidiladha'. i'm going back to my hometown. can't wait to see my parents and siblings!!


Friday, November 12, 2010

Feel Free

I'm feeling free rite now. fuhhh!! at last..after a long battle. just kinda hard to believe that i'm back. yeah!! i'm back (at least for the time being). i guess u all know what's in my head rite now. hey...i'm trying to give an excuse, o.k. there's nothing better than to give an excuse for our inability to achieve something kan?? hurmmm.. itu lah saya. dush..dush..(tangan sekali kat pipi untuk tujuan menyedarkan diri).

o.k..o.k..just put it aside. first of all i want to seek an apology from my BOMESIAN frens. I still owing them the BOMs. I will start to sort it out next week. Next week I'm gonna post the BOMs to Kak Pah, K.Dee n Cik Kema and the week after that to K.Maz, Fida n Diana. I'm really really sori yerrr.. that is obviously my weakness and also my mistake!! I am not good in time management lorrr!! that should be not the reason kan?

anyway, below are the BOMs that I received from our BOMESIAN frens. Sorry again for this late entries and updates.

From Fida

From Cik Kema

sy kurang pasti siapa pengirim BOM ni kerana tdk tertera nama pengirimnya di luar sampul pos ekspres tu. nanti sy mulakan edisi siasatnya yerr.. Dah tahu siapa nnti sy akan update kat sini.

From Kak Dee

From Kak Aton.

anyway anyhow i just wanna thanks all my BOMESIAN frens for sending me the BOMs. Thank you again ladies!!

Sunday, August 1, 2010

Early preparation...

Semua kat bawah ni saya buat untuk raya. (Sounds too early for that kan??) taklah cantik macam yang dijual atau yg ditempah di kedai2 tu tp ianya cukup memuaskan hati saya. ini sebahagian yg telah siap..sebahagian yg lain akan saya update kan di kemudian hari nanti.

These are all I can afford to make. Quite embarrassing kan?? tp tak apalah...sudi2kan lah 'menyaksikan' hasil 'kerastangan' yg tak seberapa nih..

mudah je nak menjahitnya...cuma tambahkan sedikit renda di tepinya supaya tak delah nampak togel sangat.

runner for my console table.

yg ni pun sama..cuma tambah renda je kat tepi2 tu..

ha..yang ini pulak runner untuk tv cabinet saya. oleh kerana malas nak 'memosingkan'nya kat tv cabinet tu maka saya hamparkannya di atas lantai sahaja..

sedang menyiapkan langsir serta alas2 meja yg lain. dah siap nanti akan saya tayangkan kat sini pulak.

apapun saya nak mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan yang akan menjelma tak berapa hari aje lagi kepada semua rakan2 muslim. semoga ibadat kita diberkati olehNYA. Amin..

Thursday, July 29, 2010

I'm trying..

I'm experimenting...

I'm exploring...

I'm thinking...


I'm just giving it a try...

This is what i'm trying...

and am gonna make it some more...


and more...

until no more??? huh...

some more???

Wednesday, June 23, 2010

Sunbonnet Sue Zippy Pouch

Sunbonnet Sue Zippy Pouch ni saya sengaja buatkan untuk kak zai. Nak cuba guna semula mesin jahit yang dah lama saya tinggalkan setelah memiliki janome 2049 tu. Sekarang ni janome tu saya letakkan di pejabat encik abang... So kalau datang2 kat ofis tu tak delah macam ayam kena tungau!! hahaha..

Inilah rupanya sunbonnet sue zippy pouch tu dari luar. saya jahit guna mesin singer yang lama tu. itulah mesin jahit pertama yang saya ada. encik abang yang beriya belikan. agaknya kesian tengokkan saya yang tak tahu apa nak dibuat kat rumah (diwaktu lapang). jahitannya tak berapa kemas sebab baru belajar2 nak menggayakan mesin tu.

Ini rupanya dari sebelah dalam. tak ada poket pun. kosong aje, tapi bolehlah kalau setakat nak diletakkan kunci kereta dan handphone di dalamnya. harap kak zai suka.

Inilah rupanya mesin jahit saya yang lama tu. memang tak pernah digunakan pun semenjak dibeli. Guna masa 'sesi percubaan' untuk 'mengesahkan' yang ianya boleh digunapakai setelah dibeli. lepas tu terus simpan sehinggalah ia digunakan semula untuk jahit sunbonnet sue zippy pouch tu. daa...

Friday, June 18, 2010


Just wanna make a quick update on few things. I've sent these 2 BOMs by courier yesterday evening. Hopefully and probably these two BOMs will reach out their destination by today!! These 2 BOMs respectively are for kak aton and fawa. Hope they like it.

kak aton's


I wanna apologize both of them for being late in sending the BOMs. So many unavoidable circumstances happened!! that's life!! I admit.. Once again, do forgive me!!! Daa...

Wednesday, June 16, 2010

Bermula semula

Sekian lama saya meninggalkan 'teratak' yang tak seberapa ni. Bermacam2 perkara berlaku sepanjang peninggalan saya. Sekarang ni tanggungjawab saya semakin bertambah lantas membuatkan waktu 'berblogging' menjadi semakin terbatas. 'Hutang-piutang' saya kepada rakan2 BOM masih lagi bebaki. Akan tetapi telah saya sempurnakan semuanya dan Insyaallah esok akan saya lunaskan kesemua hutang-piutang saya itu. Tunggu yer kak aton dan juga Fawa... Saya poskan kedua-dua BOM kalian pada esok hari!!

Urrrmm... Perasan tak? Saya dah tukar wajah template saya. Bosanlah dengan template yang sama setiap hari!! Inginkan sedikit pembaharuan untuk menghilangkan kebosanan yang semakin bersarang ni!! Chat Box saya juga telah saya 'nyahkan'. Banyak sangat yang tak berkenaan datang bertandang. Yang nak berborak jarang bebeno!! hehehe..Walauapapun buat kawan2 yg rasa sudi nak 'berborak2' tu bolehlah singgah di ruangan 'comments' tu yer..

hei!! Nak tahu satu rahsia??? Sebenarnya saya merasa amat gembira malah merasa lebih gembira dari hari2 yang pernah saya lalui sebelum ini!! Jomlah bersama2 dengan saya berkongsi kegembiraan kurniaan Ilahi ni!! Saya pasti kawan2 yang lain juga merasa gembira dan bahagia seperti saya!! Amin.

See ya next time around!!!

Monday, May 24, 2010

Minggu2 yang lalu...

Agak lama juga saya meninggalkan 'teratak' saya ni. Puncanya saya kurang sihat...dan kini my MIL pula kurang sihat dan telah dimasukkan ke hospital. Masih lagi di sana...dan saya pula sering berulang alik ke hospital sejak akhir2 nih. dan sekarang ini..di saat ini..sara pulak menunjukkan tanda2 yang dia juga kurang sihat. macam2 virus lah sekarang nih... aku dah letih nak melawannya...

Saya masih lagi 'berhutang' ngan kak aton. BOM untuk dia telah lama saya siapkan cuma tak berkesempatan untuk mengeposnya lagi. Esok lusa Insyaallah...saya akan poskan sekali dengan BOM untuk Fawa juga. Maaf banyak2 pada kak aton. saya dah hantar e-mail pada kak aton tapi no reply. tak tahu samada kak aton ada terima tak e-mail saya tu. Kak aton, sori to keep you waiting..

saya akan kembali setelah saya benar2 sihat. Insyaallah...

Monday, May 10, 2010

Kan saya udah bilang...

Saya memang dah lama gian nak mengemas rumah (salah satu terapi jiwa bagi saya). Teratak kami ni sangatlah kecilnya jadi keupayaan untuk mendeko tu amat terbatas. Errmmm..beginilah orang2 kecil seperti kami...(sedihnya bunyi). sebenarnya saya ni yang tak ada telent nak merapi rumah pun!!! hahaha... kalau orang yang pandai merapi tak kira rumah kecil atau besar memang ada saja idea untuk menjadikannya kelihatan menarik kan??? jadinya saya mengaku sajalah yang saya ni tak ada bakat semulajadi nak menghias dan merapi nih...

Alas meja untuk table lamp saya. saya mintak ampun dan mahap saya memang tak tahu apa nama meja yang kecik tu sebenarnya. saya anggap ianya sebagai meja selagai ia masih boleh berfungsi sebagai meja!!! kan boleh letak barang tu.... kira macam mejalah jugak tu... ampun!! memang tak tahu nama benda alah tu yang sebenar...

rattan coffee table ni pun dah ada baju. selama ni ia dibiarkan bertelanjang bulat jer...dah berapa dekad ianya bersama kami tapi tak pernah pun saya hirau akan perasaannya...terasa macam zalim pulak saya ni... apa pun sekarang ni ianya telah dipakaikan baju!!!

Rak majalah merangkap meja radio saya yang kecit ni pun dah ada baju... tempat ni lah tempat saya mencari ilham... saya suka dengar radio!! radio kecit tu radio kesayangan saya tau!! memang sangat sayang sebab saiznya yg kecit tu lah.. saya memang amat sukakan objek2 yang kecit sebab tu lah agaknya saya amat geram bila tengok baby yang kecit2 tu.... geramnya...siapa ada baby?? saya nak gigit dia!! Jaga-jaga!!!

Friday, May 7, 2010


Ini adalah aktiviti permulaan setelah tamat peperiksaan..hooray!!! Saya siapkannya malam tadi jugak, memandangkan hari ini adalah hari cuti umum di Pahang. Anak2 saya tidak perlu ke mana2 hari ini jadi saya tidak perlu risau sangat untuk tidur lewat malam tadi.

Saya namakannya 'langsir mini'. Digantung disudut dapur basah saya. Kainnya saya beli dari cik diesha (sila ke side bar saya untuk linkknya yer..). ingatkan nak buat lagi satu untuk tingkap di bilik belakang saya, tapi kainnya tak cukup pulak. dah tanya pada diesha tp stoknya unavailable.
Mungkin di bilik belakang tu saya perlu gunakan kain lain pulak. hummm...nampak tak seragamlah pulak nanti..

Saya puas hati sebab akhirnya saya berjaya menjahit langsir untuk saya sendiri!! Nampaknya raya nanti tak payah susah2 nak cari tukang jahit langsir lagi. habislah tutup kedai jahit langsir kat kuantan ni nanti..kihkihkih..apapun sebenarnya patern ni patern yg mudah saja sebab tu lah saya berjaya membuatnya. Tak ada apa2 yang fantastic pun mengenainya, kan?? Cuma nak berkongsi kegembiraan ngan kawan2 kat luar sana yang saya dah berjaya melakukannya!!

Saya ada beberapa projek lagi kat dalam kepala saya ni yang nak dikongsi bersama kawan2 yg lain. Once done i'll show it to you yer... rite now chow chin chau..

Thursday, May 6, 2010


Dah abis peksa. lega.... lega yang amat sangat.... macam baru lepas minum ENO...ahh...sejuknya...
Saya ada mcm2 nak share ngan kawan2 smua. Tapi tunggu dulu yer... saya nak tarik nafas dalam2... Saya nak tido puas2... Saya nak masak banyak2...dan saya nak jaet macam2...
dah berapa lama tak duk ngadap komputer. e-mail pun tak terbaca. ada yg singgah masuk ke spam dan yg masuk ke inbox pun tak sempat2 nk baca. bukan pulak nak kata sy ni 'femes'. idok ler...cuma nk menceritakan hal yg exam ni mmg m'buatkan kita tak 'bernafsu' nak buat kerja2 laen...
tp skang ni nk kena cari mood dulu.. mmg tak sabar nak menjaet. dan yang paling tak sabar, saya nak kemas rumah!!! saya sgt gian nak berkemas, nak memasak dan nak menjaet!!!
chow chin chow...

Saturday, April 24, 2010

Sunshine Award

Thanks to zila for the award. Don't know what is the proper word to be used to show my happiness to receive this. me, I'm so happy to have this award (cam artis lah pulak).

I've made the biggest decision ever in my life!! (Whatever...) so happy with my decision!!! wuhu!! happy!!!happy!!!happy!!!

btw, thanks again to zila for this award!!

Friday, April 16, 2010

Petite Zippy Pouch

Berada di dalam keadaan yang amat tertekan buat masa ini!! Itulah penyebab utama mengapa saya jarang lagi berada di sini sejak akhir2 ini. Peperiksaan akhir akan bermula minggu hadapan dan akan berakhir pada 6/5/2010. Tetapi sekurang-kurangnya Zura dan Kak Zila telah berjaya menggembirakan saya pada hari ini. Fabrik2 yang telah saya pesan dari Zura dan juga Majalah cucito dari Kak Zila telah saya terima sebentar tadi. (Gambarnya tak sempat untuk dimuatnaik ke sini. Mungkin di masa akan datang!! Kamera pun tak de dengan saya sekarang ni.) Terima kasih kepada mereka berdua!! At least they have reduced my tension!! Thanks to both of them.
Ramai juga yang bertanya melalui e-mail dari mana saya memperolehi fabrik2 yang saya gunakan. Sila rujuk di side bar saya. Semuanya telah disenaraikan di situ. To name a few : Zura, Nisa, Jesse and Diesha.. They all are great!!
Ha...yang kat bawah ni pula adalah 'petite zippy pouch' yang telah saya hasilkan tidak lama dulu. Baru hari ini berkesempatan untuk memuatnaikkan gambarnya di sini. Ini adalah sebagai 'sample' sahaja.

Pinkish Sue Zippy Pouch

Fabrik : Japanese Cotton

Colourful Apple Zippy Pouch

Fabrik : American Cotton

Untuk semua yang bertanya pasal Zippy pouch ni melalui e-mail, terima kasih banyak2 saya ucapkan. Tempahan untuk zippy pouch ini saya terima mulai sekarang tetapi proses penjahitannya hanya akan bermula selepas 6/5/2010 nanti yer..sebabnya saya perlu mengutamakan peperiksaan saya dulu. Harap kawan2 semua memahami.

Sebarang pertanyaan, sila e-mail kepada

Monday, April 5, 2010


Purposely made this pouch for Ziha. As an employee, she has been very helpful and loyal to hubby all this while. Infact she has been very good to our family especially our kids!! But now she has to leave us for betterment. We don't want to stop her nor we don't want her to leave us actually. Feel so sad but at the same time we are so happy for her!!
Ziha, if u ever come across here, I just want u to know that "WE MISS U A LOT"!!! "WE" means our family and the rest of the staff here!! Hope u enjoy working at your new place and u deserve the best dear!!

This is what I made for her. The external view.

And the internal view.
Fabrics used : Japanese + American Cotton

Thursday, April 1, 2010

Petite Pouch

Saya berada dalam keadaan yang amat 'menyesakkan' buat masa sekarang. Haven't done with anything (yet). Bertungkus lumus menyiapkan segala macam 'assignments' dan persediaan untuk 'presentation' bagi tujuan peperiksaan akhir semester. Sangat sesak!! Dan seperti biasa, waktu2 beginilah anak2 dan suami terpaksa 'diabaikan' buat seketika. Turutkan hati, memang sudah tidak berdaya lagi untuk terus-terusan berkeadaan yang sentiasa 'menyesakkan' seperti sekarang ini. Mujurlah saya mempunyai suami + anak2 serta keluarga (baik di pihak saya mahupun di pihak suami) yang sentiasa memberi sokongan, dorongan, bantuan dan sentiasa bersedia untuk memahami keadaan saya. Alhamdulillah... Jasa baik mereka semua hanya mampu saya kenang hingga ke akhir hayat kerana terus terang saya akui di sini, saya tidak mampu untuk membalasnya. Hanya Allah sahaja yang lebih mengetahui balasan yang setimpal di atas kebaikan mereka semua itu. Ya Allah!! Sesungguhnya saya memang makhluk yang serba kekurangan!!!
Walaubagaimanapun, saya tetap ingin meneruskan 'niat' saya untuk memuatnaik gambar2 hasil 'kerastangan' saya yang tak seberapa tu. hihihi... Dah lama siap sebenarnya cuma sentiasa sahaja tidak berkesempatan untuk memuatnaik gambar2 tersebut.

Yang ini bagi tujuan memuatkan alat-alat solek saya. Opppss... saya bukanlah seorang yang pandai bersolek pun. Mungkin tidak keterlaluan jika saya nyatakan di sini bahawa saya tidak pernah bersolek!!! hahaha..seiingat saya, pertama dan terakhir kali saya bersolek ialah pada hari perkahwinan saya (itupun 9 tahun yang lampau). Hmmm... memang melampau!! Hanya sekadar mengoleskan 'compact powder' berserta sedikit calitan pewarna bibir, itulah yang saya gunakan sehari2. Rasanya memang perlu untuk ke kursus 'grooming' kot saya ni!!! Pada kawan2 yang lain, anda sangat bertuah jika sekiranya anda tergolong dalam kalangan mereka yang pandai bersolek!! Saiz untuk 'make-up pouch' lebih besar berbanding saiz yang di bawah ini.

Ha...yang ini pula bagi tujuan menyimpan telefon bimbit saya. Ada dua telefon, you!! memang saya melampau!!! ini untuk tujuan 'penggambaran' sahaja. Saya hanya memiliki telefon bimbit yang buruk yang memang amat memalukan jika ianya dipaparkan di sini (sebagai tontonan umum pulak tu!!). Seram mak nak menayangkannya di sini...

Saiznya memang lebih kecil berbanding dengan 'make-up pouch' yang tersebut di atas. Apa2 hal pun sebagai penutup, pattern untuk pouch ni saya perolehi di sini. Kena beli you!!! It's not for free of course. Daaaa.....

Sunday, March 21, 2010

She Likes Pingu...

A friend of mine, Yani had asked me a favour. Frankly, I told her, at this point of time I might get her disappointed because I am terribly busy with my study schedule. A lot of assignment and presentation to be done and to be prepared. And the most important is my preparation to sit for the exams on this coming April!!

Despite all that, I managed to prepare for her some key-chains to be given to her students. Yani is a kindergarten teacher. Well, I guess the students will be happy to receive this from their teacher!! Lupa pulak nak tanya untuk apa, errkkk... tapi tak pe layan je lah gambar2 kat bawah ni.

Red Pingu

Pink Pingu

White Pingu

Hope she'll be happy. She loves Pingu so much!!

Anybody interested, kindly drop me an e-mail :

Friday, March 19, 2010

New Company...

I've got new company with me!!! It was placed together with my other sewing tools and kits underneath my sewing machine. To be used in my sewing corner as a 'shield' to my feet!!! Lately I've been complaining about my knee. Some friends thought that it might caused by the machine hence suggested that I ought to use kinda 'shield' during my sewing activity. Believe it or not, I'm done with it and I feel comfortable using it during my sewing activity. Now the thing is outstripping tools too!!! (for myself).

Thursday, March 18, 2010

Terharu dan tersentuh..

Ketika membuat lawatan ke 'teratak mini' ku ini pada siang hari tadi, aku terpandangkan pesanan yang ditinggalkan di dalam 'shout box' di sebelah. Memang menarik perhatianku!! Pesanan dari cik zila untuk mengambil 'award' di atas di 'teratak' nya.

Zila, saya sangat berbesar hati menerima 'award' ini. Terima kasih banyak-banyak. Tak sangka pula ada yang sudi memberi 'award' ini kepada saya. Maklumlah saya ni amatlah 'kerdil' jika dibandingkan dengan rakan blogger yang lain. Aku hanya serangga!!! Agaga.

Terima kasih sekali lagi pada zila. Sangat2 terharu dan berbesar hati!!!

Tuesday, March 16, 2010

3 Little Mushrooms...

These 3 Little Mushrooms were meant to be for the 3 Little Girls

Saffiya's Little Mushroom, Sara's Little Mushroom and Natasha's Little Mushroom

Aren't they cute??

As cute as those girls!!!

Owhhh...just how much I love cute little tiny things around me!!!

btw, am I cute???? kuang..kuang..kuang...kuang...

bye!!! off to bed lah...sooo sleepy....zzzzzzzzzzzz

Thursday, March 11, 2010

Gifts To Aryn And Her Fren

Pinkish Puffy Pouch

Greyish Puffy Pouch